Blog

Kakšna je razlika med polnim in popoldanskim s.p.?

Računovodstvo
polni in popoldanski s.p.

Polni s.p.

Samostojni podjetnik s polnim delovnim časom je fizična oseba, ki opravlja dejavnost.

V sistem zavarovanje je samostojni podjetnik vključen, kot samozaposlena oseba in si je za to dolžan mesečno obračunavati prispevke za socialno varnost. Višina prispevkov je odvisna od višine dobička in obračunanih prispevkov v preteklem davčnem obdobju, pri tem sta določeni najvišja in najnižja osnova za obračun prispevkov. Ob odprtju s.p. si podjetnik obračuna prispevke po najnižji osnovi za obračun prispevkov.

Trenutna višina prispevkov za socialno varnost ob odprtju, če s.p. odpirate prvič: 262,57 € (za prvo leto delovanja in 311,71 € za drugo leto delovanja s.p.)
Trenutna višina prispevkov za socialno varnost ob odprtju, če ste v preteklosti že imeli odprt s.p.: 385,42€

Popoldanski s.p.

Samostojni podjetnik s popoldanskim s.p. je fizična oseba, ki opravlja dopolnilno dejavnost. To pomeni, da je oseba zaposlena pri drugem delodajalcu za polni delovni čas, v svojem prostem času pa opravlja dopolnilno dejavnost.

Prispevki za socialno varnost so pri popoldanskem s.p. pavšalni, ker ima podjetnik prispevke že urejene v skladu s primarnim zavarovanjem – pogodbo o zaposlitvi. Prav tako popoldanski s.p. prispevke plačuje mesečno.

Trenutna višina pavšalnih prispevkov za socialno varnost: 69,43€

Zadnje spremembe: marec 2019 (za prispevke februar 2019)