Blog

Prednosti in slabosti zunanjega računovodstva

Računovodstvo
zunanje računovodstvo

V kolikor nekaj znanja imate, hkrati imate tudi željo slediti spremembam, pa tudi porabljen čas ne igra bistvene funkcije pri odločitvi, se sprašujete, ali bi to funkcijo v svojem podjetju vendarle lahko izvajali sami. Seveda lahko. Tudi če ste popoln začetnik, se vsega lahko naučite, izkušnje pa boste dobivali s kilometrino. Bo pa vsekakor potreben oseben vložek v znanje in čas, da bodo stvari nemoteno potekale in da na koncu ne bi imeli kakšnih nevšečnosti z inšpekcijo, zaradi pomanjkljivosti znanja in ker bi sami spregledali kakšen rok za oddajo pomembnih dokumentov.

Pripravili smo vam nekaj prednosti in slabosti zunanjega računovodstva, da se boste lažje odločili, ali boste to pomembno funkcijo izvajali sami, ali jo je bolje predati drugim.

Prednosti in slabosti zunanjega računovodstva

1

Znanje

Računovodskemu servisu je izvajanje računovodskih storitev svojim poslovnim partnerjem primarna funkcija. To pomeni, da poleg izobraževanja, ki so ga imeli, da so prišli do tukaj, kjer so, nenehno hodijo na dodatna izobraževanja, seminarje, berejo poslovno literaturo, spremljajo spremembe in novosti,…

V kolikor imate vi, kot njihova stranka dodatno, ne tako splošno vprašanje, točno vedo kam morajo pogledati, da boste dobili točen odgovor in vedo katero državno institucijo poklicati, da dobite pravilno informacijo. Ko vi, kot njihova stranka, dobite eno “super idejo”, vas nemalokrat ravno dober računovodja “spusti na realna tla” in vas opozori na vsa zakonska določila, skupaj pa lahko pregledata tudi finančni plan, če je vaša ideja uresničljiva tudi v realnosti.

Dober računovodja vam pomaga nadgraditi vašo idejo ali spremeniti malenkosti, da bo vaša ideja funkcionirala. Zaradi raznolikosti svojih strank ima dovolj znanja in širši pogled na različne dejavnosti in ravno zaradi tega znanja, vam lahko še dodatno svetuje in dobre prakse od drugod, prenese še k vam.

2

Čas

Za kar precej posameznikov, pomeni urejanje dokumentov nujno zlo, ki ga puščajo za na koncu. Ste tudi vi med njimi?

Precej logično je, da raje delate tisto, v čemer ste strokovnjaki. Na svojem področju se izobražujete, spremembe vas zanimajo, branje literature iz vašega področja pa vam je v sprostitev. Brez skrbi, niste edini. Pa se tako počutite tudi, ko preverjate novosti na računovodskem področju?

Urejanje dokumentacije vam vzame določen čas. Pa ne samo to, slediti morate tudi spremembam, drugače si zaradi nepravilnosti kaj kmalu lahko nakopljete neželen obisk inšpektorja. Se kdaj zalotite, da razmišljate kaj vse bi raje počeli, kot tisto delo, ki vam najbolj ne diši?

Če imate v mislih prijetnejše stvari, medtem ko se ukvarjate s svojim računovodstvom, je zagotovo čas, da si poiščete dobrega računovodjo, da se bo on ukvarjal s tovrstnimi zadevami, vi pa boste ta čas raje porabili za svojo primarno dejavnost, v kateri naravnost blestite!

3

Stroški

To pa je lahko prednost, ali slabost. Dejstvo je, da boste zunanjega izvajalca za računovodstvo morali plačati. Tako kot drugi vam plačajo za opravljeno dejavnost, tako boste tudi vi njemu. In iz tega vidika, bodo stroški višji, kot če bi to funkcijo opravljali sami, pa čeprav v nedeljo zvečer.

Se pa moramo vprašati, kaj dobimo za ta denar. Ker je primarna dejavnost računovodskega servisa ravno računovodstvo, pomeni, da za ta denar, dobimo strokovnjaka. Dobimo nekoga, ki obvlada svoje področje, spremlja spremembe, ko nastane neka posebnost, ve, kjer jo mora preveriti. V kolikor ne ve, kako bi se stvari lotil ali se znajde na neznanem področju, pa ve, kam mora poklicati.

Poleg sebe ima običajno ekipo, ki je tako kot on, polna znanja. Dober računovodja vas ne bo obremenjeval s tem, da ne ve, kje bi našel določeno informacijo ali da določene stvari ne zna pravilno vnesti v knjige. On bo našel način, da to naredi, brez da bi vi sploh vedeli, da je imel težave. Dobili boste samo končen rezultat in to je vse kar na koncu šteje.

4

Tehnologija in razvoj

Računovodski servisi običajno za uspešno izvajanje svojega dela uporabljajo računovodske programe. Delo s programi je nepredstavljivo lažje, hkrati pa v trenutku tudi lahko najdemo podatke, ki smo jih v program vnesli, oziroma jih s pomočjo programa tudi fizično lažje najdemo, v kolikor je to potrebno.

Tako kot vi pri vašem poslovanju, si tudi računovodski servis prizadeva, da sledi tehnološkim spremembam in jih postopoma vnaša v svoje delovno okolje. Zaradi tega je njegovo delo lažje, nekatere stvari, pa zaradi programa hitreje naredi, kot bi jih vi, ki verjetno v drage računovodske programe ne boste vlagali.

Še pozitiven pogled na vse skupaj – ker je njegovo delo zaradi programa hitreje opravljeno, je tudi skupen strošek za vas nekoliko nižji, kot bi bil, če bi vse urejal “na roke”.

5

Osredotočanje na primarno dejavnost

Ste že kdaj razmišljali, koliko več lahko naredite, če svoj čas 100% posvetite svoji primarni dejavnosti? Naredite enkrat kalkulacijo, če isti čas delate “svoje stvari”, ali pa isti čas urejate dokumentacijo, ki bi jo sicer lahko naredil računovodja. Kakšen je vaš oportunitetni strošek?

6

Odgovornost

Računovodski servis odgovarja za pravilno oddane dokumente, seveda je na vas, da mu vse svoje dokumente pravočasno predate, potem pa se on naprej ukvarja z njimi.

Na hitro smo vam predstavili nekaj pogledov na zunanje izvajanje računovodstva. Vzemite si čas in se z računovodjo dogovorite za sestanek in naj vam še sam prestavi svoj vidik in pove, kje vam bo lahko olajšal vaše poslovanje, prihranil čas, nemalokrat pa tudi ustavil sivenje vaših las :).